Zoom: Η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων που κυριαρχεί στον κορονοϊό – Οδηγίες χρήσης και ασφάλεια

zoom βιντεοκλήσεις

Το Zoom έχει εξελιχθεί στον πρωταγωνιστή των ημερών λόγω κορονοϊού. Η εφαρμογή για βιντεοκλήσεις και βιντεοδιασκέψεις προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες αλλα φαίνεται ωστόσο να έχει ορισμένα τρωτά σημεία.

To Zoom, ήταν μέχρι πρότινος μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πλατφόρμα για ομαδικές βιντεοκλήσεις και τηλεδιασκέψεις αλλα απέκτησε τεράστια δημοφιλία λόγω των έκτακτων μέτρων και την απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, αλλά και παρέες καταφεύγουν στο Zoom προκειμένου να επικοινωνήσουν μέσω διαδικτύου καθώς σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που το έκαναν δημοφιλές

Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη συνομιλία μέχρι και 100 ατόμων, ενώ οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα άλλες δυνατότητες που διαθέτει, όπως  το chat, παρουσιάσεις μέσω powerpoint καθώς δίνεται και η δυνατότητα προσωρινής σίγασης ήχου και διακοπής της εικόνας των συνομιλητών απο τους ίδιους αλλα και ομαδικά απο τον διαχειριστή.
Μπορεί επίσης να συνδεθεί η εφαρμογή και σε σελίδα του Facebook αλλα και Youtube και να γίνει Live μετάδοση.

Από 10 εκατ. χρήστες τον Δεκέμβριο του 2019 , πλέον 200 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν το Zoom (βάση στατιστικών μόνο τον Μάρτιο), όπως μετέδωσε το CNET.

Το Zoom γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να αποδίδουν τη δημοφιλία του στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοσή του και χρεώνει μόνο με την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοση.

Οδηγίες χρήσης για το Zoom

Οι χρήστες που λαμβάνουν πρόσκληση για συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom, δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο και να εγκαταστήσουν την εφαρμογή. Στη συνέχεια, συμπληρώνουν το επιθυμητό όνομά τους (username) και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη ομαδική βιντεοκλήση.

Όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν δικό τους λογαριασμό πρέπει να μπουν στο zoom.us/signup και να καταχωρήσουν τη διεύθυνση email τους. Στη συνέχεια, πρέπει να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός αυτοματοποιημένου email που θα λάβουν.
Μέσα από την ιστοσελίδα του Zoom, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν δική τους τηλεδιάσκεψη (σαν διαχειριστές) και μπορούν να προσκαλέσουν όσους επιθυμούν.

Τα προβλήματα ασφαλείας στο Zoom

Παρά την επιτυχία του, η αλματώδης δημοφιλία του Zoom έβαλε την εφαρμογή στο «μικροσκόπιο» των ειδικών που αποκάλυψαν αρκετά κενά ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, έχουν καταγραφεί «εισβολές» απρόσκλητων χρηστών σε βιντεοδιασκέψεις, μια πρακτική που ήδη έχει λάβει το προσωνύμιο «zoombombing».

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός υπάρχει με την έλλειψη end-to-end κρυπτογράφησης, τη δρομολόγηση του traffic μέσω Κίνας, αλλά και τα στοιχεία που η εφαρμογή συνήθιζε να αποστέλλει στο Facebook ακόμα και αν οι χρήστες δεν διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook. Σημειώνεται ότι η Apple αναγνώρισε το πρόβλημα και αφαίρεσε το Facebook Software Development Kit (SDK) από το iOS.

Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι ότι Ταϊβάν και η Γερμανία έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στη χρήση του Zoom, ενώ και η Google απαγόρευσε τη χρήση της desktop έκδοσης του Zoom στα εταιρικά laptop των εργαζομένων της.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, όπως και σε άλλα που ο εξειδικευμένος Τύπος έχει αποκαλύψει, η Zoom Video Communications έχει απολογηθεί και έχει δεσμευτεί να τα διορθώσει.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η εταιρεία προσέλαβε τον Άλεξ Στάμος, πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, ως σύμβουλο για ζητήματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας,

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Έρικ Γιούαν, έχει διαμηνύει ότι θα «παγώσει» για ένα διάστημα την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών στην εφαρμογή και όλες οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας και ιδωτικότητας.

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες του Zoom

Καθώς πολλοί είναι οι χρήστες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Zoom, η ESET, μια από τις γνωστές εταιρείας κυβερνοασφάλειας, δημοσιοποίησε μια σειρά μέτρων που οι χρήστες μπορούν να πάρουν για μεγαλύτερη προστασία.

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας είναι τα εξής:

  • Χρησιμοποιείτε κωδικούς για την προστασία των διασκέψεων ή/και ελέγχετε τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια της δυνατότητας «Waiting Room» που προσφέρει το Zoom.
  • Επιτρέψτε τη δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης (screen sharing) μόνο στον διοργανωτή (host) της τηλεδιάσκεψης.
  • Χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Zoom.
  • Μη δημοσιεύετε links ή meeting IDs στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Προτιμήστε τη χρήση των meeting IDs και όχι των links όταν προσκαλείτε άλλους συμμετέχοντες στο Zoom, καθώς έχει σημειωθεί αύξηση των κακόβουλων domains που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναπάντεχη επιτυχία της εφαρμογής.


Panagiotis Bonelis

Marketing & Web Consultant
WordPress & SEO Specialist