Συμβουλές να βελτιώσετε την ταχύτητα και το SEO του WordPress

seo wordpress

Το WordPress είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες για τη φιλοξενία ενός ιστότοπου. Με όλο και περισσότερους χρήστες να μοιράζονται τις ιδέες τους στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένας ιστότοπος WordPress πάντα μπορεί να ξεχωρίζει.

Βελτίωση της ταχύτητας και της κατάταξης του wordPress

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αυξήσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας που βασίζεται στο WordPress. Η γρήγορη φόρτωση σελίδων βελτιώνει τη συνολική εμπειρία χρήστη, αυξάνει τις προβολές σελίδων του ιστότοπού σας και αυξάνει το SEO Score. Επομένως, η γνώση του τρόπου επιτάχυνσης του WordPress είναι απαραίτητη δεξιότητα για κάθε webmaster.

Χωρίς να κάνετε τις σωστές ενέργειες, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε έναν αργό ιστότοπο. Αυτό θα σας κάνει να χάσετε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, συνδρομητές και πελάτες. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε μερικές χρήσιμες τεχνικές για την επιτάχυνση του ιστότοπού σας στο WordPress με σκοπό την καλύτερη απόδοση.

Χρησιμοποιήστε γρήγορη και αξιόπιστη φιλοξενία

Η επιλογή του σωστού Web Hosting μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση. Θα έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση και επεκτασιμότητα εάν φιλοξενείτε και διατηρείτε τον ιστότοπό σας που βασίζεται στο WordPress σε μια λύση ειδικά παραμετροποιημένη για την φιλοξενία τέτοιων σελίδων.

Επιλέξτε ένα θέμα (theme) βελτιστοποιημένο για ταχύτητα

Η επιλογή του σωστού θέματος είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας στην ταχύτητα του WordPress. Ορισμένα θέματα προσφέρουν πολλές δυνατότητες, των οποίων οι λειτουργίες αποτελούνται από κώδικα που πρέπει να φορτώνεται κάθε φορά. Αυτό σίγουρα θα αναγκάσει τον διακομιστή να πρέπει να προβάλλει περισσότερο περιεχόμενο ανά σελίδα, πράγμα που επιβραδύνει τελικά τον ιστότοπό σας.

Θα πρέπει να επιλέξετε ένα ελαφρύ θέμα που έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και τίποτα περισσότερο. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λειτουργικότητα με αξιόπιστα Plugin.

Βελτιστοποίηση εικόνων για βελτιωμένη ταχύτητα φόρτωσης

Οι μη βελτιστοποιημένες εικόνες είναι στην πραγματικότητα ο πιο κοινός παράγοντας για ζητήματα που σχετίζονται με την ταχύτητα. Πριν ανεβάσετε εικόνες απευθείας από τον υπολογιστή σας, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών για να μειώσετε το μέγεθος των εικόνων χωρίς να υπονομεύσετε την ποιότητα.

Υπάρχουν δύο γνωστές μορφές εικόνας – JPG και PNG. Το PNG είναι μια μορφή ασυμπίεστης εικόνας με υψηλότερη ποιότητα και μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου. Το JPG, από την άλλη πλευρά, είναι μια συμπιεσμένη μορφή εικόνας με χαμηλότερη ποιότητα και μικρότερο μέγεθος αρχείου.
Επιλέξτε μια εικόνα JPG εάν η εικόνα σας έχει πολλά χρώματα. Η συμπίεση δεν είναι συνήθως αισθητή, και το όφελος μεγέθους και ταχύτητας υπερτερεί κατά πολύ της ελαφράς απώλειας ποιότητας.
Επιλέξτε μια εικόνα PNG εάν χρειάζεστε μια απλή και διαφανή εικόνα.

Βελτιστοποιήστε τη βάση δεδομένων του WordPress για ταχύτητα

Ο τρόπος λειτουργίας της βάσης δεδομένων του WordPress είναι ότι περιέχει αχρησιμοποίητα δεδομένα από απεγκατεστημένες προσθήκες, αναθεωρήσεις meta, πρόχειρα και πίνακες. Αυτό θα επηρεάσει την ταχύτητα του ιστότοπού σας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικά βελτιστοποίηση βάσης δεδομένων για να διατηρείτε τη βάση δεδομένων σας καθαρή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα τρίτων για να καθαρίσετε τη βάση δεδομένων του WordPress διαγράφοντας όλες τις περιττές πληροφορίες. Αυτό θα αυξήσει δραματικά την απόδοση του ιστότοπού σας.

Μερικά Plugin για Database Optimization:

WP-Optimize
Optimize Database after Deleting Revisions
WP Clean Up Optimizer
WP Cleaner Pro

Απενεργοποίηση Pingbacks και Trackbacks

Τα pingbacks και τα trackback είναι στοιχεία του ιστότοπου WordPress που σας προειδοποιούν όταν κάποιος συνδέεται με μία από τις αναρτήσεις σας. Θα λαμβάνετε μια ειδοποίηση trackback ή pingback μέσω email κάθε φορά που κάποιο άλλο blog σας αναφέρει. Γενικά, χρησιμοποιείται από spammers για την αποστολή χιλιάδων ψεύτικων trackback και ping από ανεπιθύμητες ιστοσελίδες.

Το WordPress σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Για να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για trackback και pingbacks στον ιστότοπό σας WordPress, συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου διαχειριστή. Από εκεί, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Συζήτηση και καταργήστε την επιλογή “Να επιτρέπονται οι ειδοποιήσεις συνδέσμων από άλλα ιστολόγια (pingbacks και trackbacks)”.

Προηγμένα κόλπα για τη βελτίωση της ταχύτητας και της κατάταξης

 Σωστές ετικέτες κεφαλίδας (Heading)

Σε κανέναν δεν αρέσει να διαβάζει ένα κειμένου το οποίο είναι μονοκόματο.
Η καλή μορφοποίηση του περιεχομένου σας, βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη στον ιστότοπό σας. Κάνει τους αναγνώστες πιο πρόθυμους να ξοδέψουν χρόνο για να διαβάσουν το περιεχόμενό σας που τελικά θα σηματοδοτήσει τη σημασία σας στις μηχανές αναζήτησης.
Η σωστή χρήση των ετικετών κεφαλίδας μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση του περιεχομένου σας σε ενότητες που είναι ευκολότερο να διαβαστούν και να αξιοποιηθούν. Είναι εύκολο να εισαγάγετε ετικέτες κεφαλίδας στο WordPress για να βελτιώσετε την εμπειρία των χρηστών και να βελτιώσετε την ταξινόμηση SEO των ιστοσελίδων σας.
Οι μηχανές αναζήτησης βαθμολογούν τις λέξεις-κλειδιά στις ετικέτες κεφαλίδας περισσότερο. Με τη συμπερίληψη σχετικών όρων στις ετικέτες κεφαλίδων σας, ενισχύετε επίσης την κατάταξή σας κατά των εν λόγω λέξεων-κλειδιών.

Εξερχόμενες συνδέσεις (External Links)

Για να καταστήσετε το περιεχόμενό σας πιο χρήσιμο και συναφές, μπορείτε να συνδεθείτε με ιστότοπους αρχής για περισσότερες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες σας.
Η σύνδεση με αξιόπιστους ιστότοπους δεν θα αυξήσει μόνο τη συνάφεια του περιεχομένου σας και τον χρόνο που ξοδεύουν οι αναγνώστες στον ιστότοπό σας, αλλά πιστεύεται επίσης ότι στέλνει σήματα εμπιστοσύνης στην Google και βελτιώνει την κατάταξη του SEO.
Πάρα πολλοί εξερχόμενοι σύνδεσμοι μπορούν να αποσπούν την προσοχή και να δυσχεραίνουν το περιεχόμενο.

 Διαφορετικά πολυμέσα (Multimedia)

Οι εικόνες, τα βίντεο, τα slideshows και ο ήχος μπορούν να σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε την εμπειρία του χρήστη και να σας επιτρέψουν να παρέχετε πληροφορίες με τρόπο που ταιριάζει περισσότερο στους επισκέπτες του ιστότοπού σας.
Ενεργούν επίσης ως πομπό ποιότητας περιεχομένου στις μηχανές αναζήτησης.
Το μάρκετινγκ βίντεο έχει καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο για την εμπλοκή και τη μετατροπή του χρήστη.
Διαπιστώθηκε ότι οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν βίντεο μπορούν να επιτύχουν ποσοστό μετατροπής υψηλότερο κατά 4,8%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2,9% σε ιστότοπους που δεν χρησιμοποιούν.

Τα βίντεο επιτρέπουν στους επισκέπτες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε έναν ιστότοπο και να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες.

Χαλασμένοι σύνδεσμοι (404 links)

Ποιος θέλει να πάρει μια σελίδα σφάλματος 404 αφού κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο; Οι χαλασμένοι σύνδεσμοι καθιστούν την κακή χρηστικότητα.
Οι μηχανές αναζήτησης θεωρούν έναν μεγάλο αριθμό κατεστραμμένων συνδέσεων ως σήμα ενός παλιού, παραμελημένου ιστότοπου και αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη του SEO σας.
Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να περάσετε από κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας και να ελέγξετε τους συνδέσμους χειροκίνητα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία και εφαρμογές για να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας δεν περιέχει κατεστραμμένους συνδέσμους, όπως το Google Search Console.

Αναγνωσιμότητα (Readability)

Ακόμα κι αν έχετε ένα καλά εκπαιδευμένο ακροατήριο, πιθανότατα δεν θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν μια διδακτορική διατριβή κάθε φορά που επισκέπτονται τον ιστότοπό σας και διαβάζουν το περιεχόμενό σας. Δεν θέλετε να παραιτηθούν από την ανάγνωση του περιεχομένου σας και να κάνουν κλικ μακριά επειδή είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσουν το άρθρο.
Η εύκολη ανάγνωση και κατανόηση του περιεχομένου σας, βοηθάει να γίνει χρήσιμο για τους αναγνώστες σας. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η Google λαμβάνει υπόψη την αναγνωσιμότητα κατά την κατάταξη ιστοσελίδων.

Διάταξη και μορφοποίηση (Layout and formatting)

Η σωστή μορφοποίηση και μια φιλική προς το χρήστη διάταξη περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και να κάνει το περιεχόμενό σας εύκολο στη ανάγνωση και την κατανόηση, ώστε οι αναγνώστες σας να παραμείνουν στον ιστότοπό σας περισσότερο.
Η μορφοποίηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της χρηστικότητας μιας ιστοσελίδας, καθιστώντας το περιεχόμενο εύκολο να το διαβαστεί:

  • Χρησιμοποιήστε μέγεθος γραμματοσειράς και τυπογραφία που είναι ευανάγνωστα.
  • Βάλτε έντονο τύπο και τα χρώματα – με φειδώ και στρατηγικά – για να καλέσετε σημαντικές πληροφορίες και να κάνετε εύκολη τη σάρωση του περιεχομένου.
  • Χρησιμοποιήστε σύντομες παραγράφους και άφθονο διάστημα μεταξύ των γραμμών – σε κανένα δεν αρέσει ένα τείχος κειμένου.
  • Εισάγετε λίστες με κουκκίδες ή αριθμούς για λόγους σαφήνειας.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως arcodeon, καρτέλες, προοδευτικές διατάξεις, δομημένα πλέγματα, παράθυρα pop-up, στοιχεία ανατροπής και αναπτυσσόμενα μενού για να οργανώσετε περιεχόμενο και να προσθέσετε αλληλεπίδραση.
  • Διαχωρίστε το περιεχόμενο σε τμήματα με υποκατηγορίες (h2, h3 κλπ). Η σωστή χρήση των ετικετών κεφαλίδας που περιλαμβάνουν λέξεις-κλειδιά βοηθά επίσης στη βελτίωση της κατάταξης SEO.

Λειτουργικότητα και Αρχιτεκτονική ιστοτόπου

Όταν οι επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν αυτό που χρειάζονται σε έναν ιστότοπο αμέσως, πιθανότατα θα εγκαταλείψουν τον ιστότοπο και αυτό συμβάλλει σε υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, χαμηλό χρόνο παραμονής και χαμηλό αριθμό σελίδων που έχουν προβληθεί.
Μια καλά σχεδιασμένη αρχιτεκτονική ιστοτόπων που αντικατοπτρίζεται στη σαφή πλοήγηση είναι κρίσιμη για να βοηθήσει τους επισκέπτες να βρουν αυτό που θέλουν στον ιστότοπό σας, να επιτύχουν τους στόχους τους.

Βελτιστοποίηση σε κινητά τηλέφωνα/tablets

Από τον Απρίλιο του 2015, η Google έχει αρχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε ιστότοπους που δεν είναι βελτιστοποιημένοι για κινητά, ανυψώνοντας την κατάταξη της μηχανής αναζήτησης.
Όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, και όταν ο ιστότοπος δεν είναι βελτιστοποιημένος για κινητά επηρεάζεται η εμπειρία και η μετατροπή των χρηστών.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα eshops. Έρευνες έδειξαν ότι το 75% των στελεχών χρησιμοποιούν το smartphone τους για να ερευνήσουν και να αποκτήσουν ένα προϊόν.
Ο αριθμός των χρηστών που έχουν πρόσβαση στο Internet μέσω κινητών συσκευών έχει ξεπεράσει τον αριθμό αυτών που χρησιμοποιούν σταθερό υπολογιστή.

Κοινωνικά μέσα (Social media)

Ο αριθμός των Facebook share και like, τα tweets στο Twitter, τα follows του Instagram και άλλα Social media μπορούν να επηρεάσουν την κατάταξη SEO.
Η εγκατάσταση κουμπιών social shareing στον ιστότοπό σας όχι μόνο διευκολύνει τους χρήστες να μοιράζονται το περιεχόμενό σας αλλα και βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών με αποτέλεσμα να σας βοηθήσει να καταταχθείτε υψηλότερα στις αναζητήσεις.

Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να σας συμβουλέψουμε και να σας βοηθήσουμε:

Τηλεφωνο:  210 6084071  – Εmail:  web@netfocus.gr


Panagiotis Bonelis

Marketing & Web Consultant
WordPress & SEO Specialist