Εισέβαλαν στον προσωπικό λογαριασμό μου στο Facebook

Πολλές φορές, τα προφίλ σας στο Facebook γίνονται στόχος για πολλούς και διάφορους λόγους. Εμείς στο παράδειγμά μας δεν θα δούμε τους λόγους που γίνεται αυτό αλλά το τι μπορεί να κάνετε για να το διορθώσετε. Απλά θυμηθείτε ως ενα απο τα στοιχεία για την ερώτηση: “ποιός ο λόγος;”, οτι μπορεί να ποικίλει από μια στοχευμένη προσπάθεια μέχρι και μια απλή επίθεση κακόβουλου λογισμικού.

Πως μπορεί να έχει γίνει; Με διάφορους τρόπους:

Κάποιος μάντεψε το password σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ενα password που θυμούνται αντί για ενα password που είναι ισχυρό και δύσκολο για κάποιον να το μαντέψει. Έτσι, κάποιος τελικά το “μάντεψε” ή το βρήκε ή ακόμα και το έκλεψε. Επίσης, θα πρέπει να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο password σε πολλαπλούς λογαριασμούς, σκεφτείτε ότι με αυτόν τον τρόπο αν το μαντέψουν ή το βρούν για εναν λογαριασμό, το ξέρουν για όλους σας.

Κάποιο “πρόγραμμα” το έκλεψε

Πρέπει να  σιγουρέψετε ότι το computer σας είναι κατ’αρχάς ασφαλές, δεν έχει ιούς ( π.χ. προγράμματα που καταγράφουν τα passwords σας ) έτσι ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τον καθαρισμό του λογαριασμού σας.

Σιγουρέψτε την ασφάλεια του υπολογιστή σας και χρησιμοποιείτε πάντα ενα καλό αντιβιοτικό πρόγραμμα, αγοράστε συνδρομή αν χρειάζεται. Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια και τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας.

Κάποια εφαρμογή στο Facebook φταίει

Στο Facebook παίζετε παιχνίδια και συμμετέχετε σε εφαρμογες. Πολλές φορές και απο συνήθεια, όπως και στους όρους χρήσης του λογισμικού που χρησιμοποιείτε, δεν ελέγχετε τα σημεία του λογαριασμού σας στα οποία σας ζητάνε πρόσβαση οι εφαρμογές. Κάποιες απο αυτές, μπορεί να είναι κακόβουλου χαρακτήρα και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά σημεία του λογαριασμού σας που δεν θα έπρεπε ή δεν θα θέλατε. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και στις Εφαρμογές και αφαιρέστε όσες δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να έχετε.

Δώσατε το password σας σε κάποια εφαρμογή

Κάποιες φορές κάποιες ιστοσελίδες σας ζητούν να συνδεθείτε με τα στοιχεία σας στο Facebook, αυτό δεν είναι σύμφωνο με πολλά πράγματα στο web αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να θυμηθείτε να μην δίνετε το password σας σε τρίτους, ποτέ.

Τι να κάνω για να είμαι σίγουρος

1. αλλάξτε αμέσως το password σας και αποσυνδέστε όλες τις συνεδρίες που είναι ενεργές στον λογαριασμό σας μέσα από τις ρυθμίσεις λογαριασμού.
2. Ενεργοποιήστε και ρυθμίστε την επιβεβαίωση 2 σημείων ( two factor authentication ) στο Facebook.
3. βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει την πρόσβαση στο email σας το οποίο έχετε συνδέσει με τον λογαριασμό σας στο Facebook.
4. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις λογαριασμού σας και συγκεκριμένα στις εφαρμογές και αφαιρέστε όλες τις άγνωστες εφαρμογές ή αυτές που δεν θέλετε και δεν χρειάζεστε.
5. Θυμηθείτε να μην αποδέχεστε ποτέ εφαρμογές για το ποιος βλέπει το προφίλ σας ή ποιος σας αφαίρεσε απο φίλους μιας και ειναι γνωστό οτι αυτές είναι πληροφορίες που δεν παρακολουθούνται από το ίδιο το Facebook. Συνήθως αυτές οι εφαρμογές είναι κακόβουλου περιεχομένου.

Πηγή Εndoflinemagazine